Leenderbos en Groote Heide

Omgeving: Aalst, Borkel en Schaft, Cranendonck, Dommelen, Leende, Valkenswaard, Waalre

In het oosten van dit gebied loopt de rivier de Strijper Aa, in het westen de rivier de Tongelreep, die in Eindhoven samen komt met de Dommel. Het Leenderbos is een afwisselend natuurgebied met vennen, zandverstuivingen, heide en naald- en loofbos.

Door de grote afwisseling in het landschap komen er zeldzame planten en dieren voor.

Het Leenderbos is zodanig aangelegd dat het aantrekkelijk is voor recreatie. Het wordt gekenmerkt door een netwerk van gebogen singels. Er lopen wandel-, ruiter- en fietsroutes doorheen. De Kluizerweg, die van noord naar zuid door het bos loopt, is een smalle asfaltweg die ooit door auto’s werd gebruikt, maar nu een rustige fietsroute is. In het bos ligt ook een natuurkampeerterrein.

Valkerij

De wijde omgeving van Valkenswaard was vroeger werkterrein voor talrijke valkeniers, die afkomstig waren uit Leenderstrijp en Valkenswaard. Het landgoed Valkenhorst en de plaats Valkenswaard danken er hun naam nog aan. Er lagen vangstplaatsen bij de Klotvennen en de Hasselsvennen. Restanten van de laatste vangstplaats zijn nog zichtbaar in de vorm van een ronde verhoging op de heide. Aan het fietspad door de Groote Heide naar Achelse Kluis is een vangsthut nagebouwd en wordt uitleg hieromtrent gegeven. In het centrum van Valkenswaard kun je een bezoek brengen aan het Valkerij museum.

Routetips

Wandelen: Wandelroutenetwerk Heeze-Leende 

Fietsen: De Dubbele Grenspaalroute