Plateaux en Hageven

Omgeving: Bergeijk, Borkel en Schaft, Valkenswaard

Plateaux is één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven. Plateaux ligt op de overgang van droge zandgronden naar het vochtige beekdal van de Dommel. Het bos bestaat voornamelijk uit grove dennen, op de grens met België wordt bos gekapt voor heide. In het naaldbos worden open plekken gemaakt zodat er loofbomen kunnen groeien.

Leenderbos en Groote Heide

Omgeving: Aalst, Borkel en Schaft, Cranendonck, Dommelen, Leende, Valkenswaard, Waalre

In het oosten van dit gebied loopt de rivier de Strijper Aa, in het westen de rivier de Tongelreep, die in Eindhoven samen komt met de Dommel. Het Leenderbos is een afwisselend natuurgebied met vennen, zandverstuivingen, heide en naald- en loofbos.

Landgoed de Utrecht

Omgeving: Bladel, Lage Mierde, Netersel, Reusel-de Mierden, Westelbeers

Het gebied heeft zijn naam te danken aan de levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht’, ook bekend als 'Fortis', en heet vanaf heden ABN AMRO.

Kuikseindse heide

Omgeving: Middelbeers

De Kuikseindse Heide is een natuurgebied met een oppervlakte van zo'n 220 hectare. Van oorsprong is dit een zeer nat moerasgebied dat geregeld onder water kwam te staan wanneer de Groote Beerze (aan de westkant) en de Kleine Beerze (aan de oostkant) uit hun oevers traden.

De Reuselse Moeren

Omgeving: Reusel de Mierden

De Reuselse Moeren is één van de weinige hoogveengebieden die Nederland nog kent. De Reuselse Moeren maakten deel uit van een hoogveengebied dat vroeger zo’n 800 ha groot was.

Meer artikelen...